Een koelcel of een vriescel staat niet bij iedereen zomaar in huis. De meeste mensen hebben namelijk gewoon een simpele koelkast of vriezer om hun eten in te bewaren. Dit is doorgaans voldoende voor een huishouden. Bij bedrijven is dit soms net even wat anders. Zeker horecabedrijven hebben veel voedsel dat gekoeld of bevroren bewaard moet worden. Een normale vriezer of koelkast kan dan waarschijnlijk onvoldoende plek bieden. Maar niet alleen horecabedrijven kunnen gebruik maken van koel- en vriescellen. Ook voor bijvoorbeeld bloemisten en slagers is het belangrijk dat hun producten gekoeld bewaard kunnen worden. Wellicht ben jij iemand met een eigen horecazaak of ben je toevallig slager of een bloemist. In dit artikel wordt uitgelegd waar je op moet letten als je een koel- en/of vriescel wilt kopen. Lees dus snel verder als je binnenkort een cel wilt kopen. Dit doe je immers niet dagelijks, dus dan kan een beetje extra informatie handig zijn! 

Waar plaats je de koelcel?

Een koelcel kan niet op elke vloer worden geplaatst. Het is namelijk van essentieel belang dat de vloer waterpas is. Daarnaast is het belangrijk dat de vloer uit beton bestaat, zodat de koelcel stevig staat en de vloer niet kan verzakken. Daarnaast moet het dak van de cel waterdicht zijn. Tevens heeft de koelmotor een plek nodig. De koelmotor hoeft niet perse tegen de koelcel geplaatst te worden, maar kan bijvoorbeeld ook op een muur of dak worden geïnstalleerd. Tot slot maakt een koelcel best wel wat geluid. Daarom is het belangrijk dat de koelcel op een plek wordt geïnstalleerd waar de cel zo min mogelijk overlast veroorzaakt. De overheid is hier vrij streng in. Zorg er dus voor dat de koelcel wordt geplaatst op een plek waar het goed door kan waaien. Uit de bovenstaande eisen blijkt dus dat een koelcel niet op elke plek geïnstalleerd kan worden. Kijk daarom van te voren even welke plek in jouw zaak aan deze eisen zou kunnen voldoen. 

Waar plaats je een vriescel? 

Net zoals bij een koelcel, is bij een vriescel de ondergrond/vloer erg belangrijk. Een vriescel moet namelijk altijd op een vloer geplaatst worden die geïsoleerd is. Dit betekent dat je een drempel moet opstappen om in de vriescel te komen. Mocht je dit liever niet willen, dan kun je er voor kiezen om de vloer waar de vriescel op moet komen te staan te verlagen. De cellen worden altijd op kokers geplaatst zodat er ventilatie onder de vriescel door kan. Houdt hier met de keuze van de locatie voor de vriescel dus rekening mee.