Het is weer zomer en daarom het beste moment om een horeca gelegenheid te beginnen. Het is razend populair. Veel Nederlanders en toeristen gaan dagelijks een koud drankje doen op het terras ergens in de stad. Waarom zou je niet je eigen terras beginnen? Maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Aan welke vergunningen moet je denken en wat moet er geregeld worden. In deze blog leg ik je alles uit over waar je aan moet denken bij het beginnen van je eigen horeca zaak.

Interieur is net zo belangrijk

Wanneer je een horeca gelegenheid begint, wil je sowieso dat het er goed uit ziet. Je moet horeca barkrukken kopen, een horeca tafel onderstel, een horeca bar, en natuurlijk een goede geluidsinstallaties. Naast meubels en techniek is de huisstijl van je zaak ook enorm belangrijk. Hoe ga je heten en wat voor logo past daar het best bij. Tegenwoordig is het ontzettend belangrijk om je huisstijl door te voeren op je website en/of social media kanalen, omdat dat de plek is waar je gevonden wordt. De locatie van je zaak is niet meer het meest bepalend. De inrichting van je zaak kan bepalend zijn voor consumenten om terug te komen. Daarnaast moet het eten en drinken ook goed zijn. Kies je voor de lokale dranken of toch voor de populairdere dranken. Weet wat je wil uitstralen.

Dit moet je weten

Je inschrijving, financiële plaatje en vergunningen zijn nét zo belangrijk als de inrichting van je horeca zaak. Bij het uitzoeken van het juiste pand moet je dan denken aan het terras waar mensen buiten kunnen zitten of wil je alleen binnen serveren? Voor een terras heb je een vergunning nodig bij de gemeente. Ook heb je een omgevingsvergunning en drank- en horecawetgevingvergunning nodig. Daarnaast is het belangrijk dat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Wil je preventief schade beperken? Kies dan voor een goede verzekering. Mocht er brand uitbreken, of je wordt aansprakelijk gesteld of er gebeurt een ongeluk met een van je personeelseden of in het allerergste geval wordt er ingebroken, wil je maar al te graag verzekerd zijn. Durf hulp te vragen aan mensen om je heen. Je hoeft het niet alleen te doen. Wanneer je bijvoorbeeld vast loopt met administratie, of je komt er niet helemaal uit met de marketing, vraag om hulp. Je moet doen waar je goed in bent en waar je je plezier uithaalt. En dat is het hebben van een eigen horecazaak!