Infrarood verwarming kan voor het milieu een hele goede keuze zijn. U kunt het als bijverwarming gebruiken voor uw woonkamer en u kunt het in kleinere ruimte gebruiken. Om infrarood verwarming te gebruiken voor hoofdverwarming is niet aan te raden. Mits het huis heel goed geïsoleerd is. Een aantal redenen waarom infrarood verwarming verstandig is om in uw huis te hebben.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt anders dan normale verwarming. Een infrarood verwarming zet u neer of hangt u aan het plafond of muur. Ze geven warmte af naar een bepaalde plek van de ruimte in uw kamer. Bevindt u in de stralingswarmte dan voelt dat erg comfortabel aan ook al is de luchttemperatuur rondom lager. Loopt u bij een infrarood verwarming weg dan is de warmte ook weg. 

Hoe duurzaam is infrarood verwarming?

Het verwarmen van stroom is de toekomst. Maar daarbij moet natuurlijk wel de stroom duurzaam zijn. Dat betekent dat de stroom van waterkracht, wind of zon moet komen. Daarnaast moet het apparaat waarmee u verwarmt slim gebruik maken van deze duurzame stroom. Dus zoveel warmte maken met zo weinig mogelijk stroom. 

Infrarood verwarming gebruiken als een hoofdverwarming

Infrarood gebruiken als hoofdverwarming is goed te doen in goed geïsoleerde huizen. Het is een duurzaam alternatief voor het verwarmen op gas wanneer u gebruik maakt van duurzame opgewekte stroom. Voor warm water in de douche en in de keuken hebt u wel een zonneboiler of warmtepompboiler nodig met een elektrische naverwarmer. Gebruikt u infrarood als hoofdverwarming dan hebt u wel een ander warmtecomfort dan bij radiatoren of vloerverwarming. Infraroodverwarming is namelijk niet gelijk verdeeld over de ruimte. Bent u buiten bereik van de infraroodverwarming dan zult u het koud krijgen. Heeft u de benen onder de tafel dan blijven deze ook koud.

Een aantal tips voor infraroodverwarming

Infraroodverwarming verwarmen uw lichaam en niet de lucht. Daarom heeft het geen zin om infraroodverwarming aan te zetten als er niemand in de ruimte is of als de ruimte niet wordt gebruikt. Daarom is het zaak om de verwarming alleen aan te zetten als er iemand in de ruimte is. U kunt daarvoor heel goed een thermostaat met een bewegingssensor gebruiken. Bent u kort in een ruimte kies dan voor infrarood verwarming met een korte opwarmingstijd van ongeveer drie minuten. Weet u niet helemaal zeker of infraroodverwarming iets voor u is? Test eerst uit, voordat u tot aanschaf overgaat. Zo kunt u ervaren of het iets voor u is.